Patronatele in Sport, un prim pas spre normalitate
La noul sediu al Asociatiei Politici Noi ale Sportului din Romania din str CA Rosetti 40, Bucuresti, a avut loc marti, 24 iulie 2018, incepand cu ora 13.00 sedinta de constituire a Federatiei Patronatelor din Sportul Romanesc (FPSR).
Au participat la aceasta intalnire, reprezentanti ai companiilor care au ca domeniu de activitate comertul si productia de echipament si materiale sportive, dezvoltatori/constructori de infrastructura si baze sportive, proprietari si administratori de baze sportive.
La sedinta au fost prezenti: Dumitru Graur -presedinte APNSR, Adrian Socaciu – presedinte ISR,Pralea Andrei-Romania Moderna si Ancada, Bucur Gheorghe – Anastasia GB ProdCom (reprezentanta Molten), Laszlo Kari – Infinity Trophy,Razvan Radu – Echisport Global Performance (reprezentant Macron), Octavian Ardac – Somerg Montaj, Ungureanu Andrei – Gerflor Franta, Dragos Radu – Timny Concept Sportive (reprezentant Legeea), Marian Dragan – Artimex Sport, Marinas Marius – Total Dream Distribution.
In conformitate cu prevederile Legii Dialogului Social 62/2011, reprezentantii prezenti au stabilit infiintarea in prima etapa a doua organizatii patronale:
– Uniunea Patronatului Producatorilor si Comerciantilor de Echipament si Materiale Sportive din Romania. Membri fondatori: SC Anastasia GB ProdCom SRL, SC Artimex Sport&More SRL, SC Echisport Global Performance SRL, SC Timny Concept Sportive SRL, SC Infinity Trphy;
– Uniunea Patronatului Dezvoltatorilor si Administratorilor de Baze Sportive din Romania: SC Somerg Montaj SRL, SC Ana Interactiv Company SRL, SC Grande Arena SRL;
Deasemenea a fost adoptata hotararea, ca dupa obtinerea personalitatii juridice pentru cele doua uniuni patronale si infiintarea FPSR, Alianta Nationala pentru Dezvoltarea Industriei Sportului se va redenumi Confederatia Nationala pentru Dezvoltarea Industriei Sportului.
Asociatia Politici Noi ale Sportului in Romania are ca scop principal promovarea drepturile miscarii sportive, reorganizarea sistemului national sportiv, identificarea parghiilor de optimizare si finantare pentru o dezvoltare durabila.
Unul din obiectivele principale este si cel de transformare a sportului ca domeniu sectorial si de dezvoltare a infrastructurii sportive.
APNSR este membru EASE (European Association of Sport Employers) si contribuie activ in proiectul CE de Ocupare a Fortei de Munca si Dialog Social ,,European Sectoral Social Dialogue Committee for sports and active leisure’’.
Proiecte nationale materializate, in care APNSR s-a implicat: OUG 38/2018, Contractul de Activitatea Sportiva, Legea 90/2018 care consolideaza Legea 69/2000, proiect actualizare OM 130/2006, modificarea HG 1447/2007, proiect OM al MEN privind Metodologia de Organizare si Desfasurare a Activitatilor in cadrul Asociatiilor Sportive Scolare.
Proiecte europene materializate. in care APNSR s-a implicat: Contractul Colectiv de Munca in Sport si Declaratia Europeana privind Securitatea Practicarii Activitatilor Sportive de catre Minori in UE, ambele proiecte gestionate de catre Comisia Europeana.
Deasemenea, impreuna cu:
– Federatiile Sportive Nationale membre;
– Federatiile Patronatelor din turism FPTR;
– Fundatia Romania Moderna;
– Blocul National Sindical;
– Cartel Alfa;
– Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret (FSE Spiru Haret);
– Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant FSLI;
– Federatia Nationala Sindicala ,,Alma Mater’’;
– Societatea Romana pentru Educatie Fizica si Sport;
– Asociatia Presei Sportive;
– ONG uri din societatea civila care au aderat la platforma program;
vom dezvolta Alianta Nationala pentru Dezvoltarea Industriei Sportului in Romania, structura infiintata in 2016 si care ne va reprezenta in relatia cu Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Comisia Europeana, alte organizatii si institutii din domeniu, pentru a materializa masurile din platforma program.
Calendar imediat, pana pe data de 30 septembrie 2018:
a. Actualizarea OM 130/2006 care stabileste Normele Metodologice de Finantare a Proiectelor si Programelor Sportive din Fonduri Publice;
b. Dobandirea personalitatii juridice pentru Federatia Patronatelor din Sportul Romanesc(FPSR);
c. Reorganizarea Federatiei Sportului Scolar si Universitar prin infiintarea Federatiei Sportului Scolar si Federatiei Sportului Universitar;
d. Semnarea Memorandumului pentru Sport in Romania de catre actantii in domeniul sportului din Romania;
Proiecte in desfasurare si de rezolvat:
– Finantare a Asociatiilor Sportive Scolare si Universitare incepand cu 01.01.2019;
– Strategia Nationala de Dezvoltare a sistemelor Sport si Tineret pentru perioada 2019-2032;
– Alocare 1% din PIB pentru sport prin legea bugetului de stat pe 2019 (in nov 2018);
– Modificarea Legii Sponsorizarii si acordarea de facilitati fiscale sponsorilor pentru a deveni lucrativa;