Comisia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca, Incluziune si Dialog Social/ Domeniul Sectorial Sport&Activitati Recreative, 29 mai 2017 la Bruxelles/Belgia

  • 0

Comisia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca, Incluziune si Dialog Social/ Domeniul Sectorial Sport&Activitati Recreative, 29 mai 2017 la Bruxelles/Belgia

Tags : 

In cadrul sedintei Comisiei Europeane de Ocupare a Fortei de Munca, Incluziune si Dialog Social/ Domeniul Sectorial Sport&Activitati Recreative, care a avut loc in data de 29 mai 2017 la Bruxelles/Belgia, a fost dezbatut Planul EU pentru Sport propus de DG EAC si prezentata Directiva Consiliului European 1999/70/EC, discutandu-se cu reprezentantii statelor membre EU situatia generala privind sportul si activitatile recreative.
Deasemenea s-s discutat despre Declaratia Europeana pentru Sport (2009) unde cele doua entitati EASE si UNI trebuie sa se puna de acord privind continutul si forma finala iar in viitor se va adopta o noua Declaratie Europeana.

S-a discutat despre situatia Contractului Colectiv de Munca in Sport, problemele pe care le intampina statele membre EU in acest domeniu si propunerile pentru optimizare. Cele doua subcomisii (cea reprezentand drepturile angajatorilor din care fac si eu parte si cea reprezentand drepturile angajatilor) coordonate de catre reprezetantii EASE respectiv UNI, s-au reunit la sfarsitul sesiunii intr-o sedinta comuna unde au fost trase urmatoarele concluzii:

  1. Luandu-se in calcul prevederile Directivei Consiliului European 1999/70/EC (in atach) modificata recent precum si prevederile noului Plan EU pentru Sport prezentat de Ramunas Linartas (policy officer in the Sport Unit of DG EAC), analizand variantele de contract de munca prezentate de catre reprezentantii statelor membre EU Franta, Olanda, Suedia si Finlanda, s-a recomandat ca la viitoarele sedinte lunare sa fie prezentate exemple de buna practica care sa fie preluate de celelalte state membre EU pentru optimizarea si reorganizarea domeniului sectorial sport.
  2. Declaratia Europeana privind securitatea practicarii activitatilor sportive de catre minori si masurile de protectie sociala pentru aceasta categorie (inclusiv contractul de munca incepand cu varsta de 16 ani) devine o prioritate iar EASE si UNI se vor pune de acord in urmatoarele doua luni in ceea ce priveste forma finala a acestui document.
  3. In ceea ce priveste cazul Sloveniei care se confrunta cu o modificare a Legii Sportului de catre Parlamentul Sloven fara a tine cont de punctul de vedere al organizatiilor si structurilor sportive care atrag atentia ca aceste modificari vor destabiliza dramatic in mod negativ sistemul existent, Comisia Europeana a luat act de existenta acestui incident, este alaturi de miscare sportiva slovena si recomanda ca prin dialog social sa se ajunga la o inghetare a acestui demers si regandire a formei finale a legii.

Ce este important pentru Romania?

  1. Pe fondul aparitiei OUG de modificare a Legii 69/2000 si implementare a Contractului de Activitate Sportiva, avem de model cateva contracte de munca din Franta, Suedia, Olanda si Finlanda. Deasemenea tinand cont de recomandarile Directivei Consiliului European 1999/70/EC, APNSR propune implicarea activa a tuturor organizatiilor si structurilor sportive in procesul de stabilire a Ordinului comun care va defini forma acestui contract, absolut necesar sportului romanesc.
  2. Aceasta OUG nu este una perfecta care sa rezolve toate nevoiele miscarii sportive din Romania mai ales in ceea ce priveste Contractul de Munca in Sport si Finantarea, dar este un inceput bun. Pentru a rezolva toate celelalte aspecte si nemultumiri, APNSR propune infiintarea unui grup comun de lucru si care sa lucreze impreuna cu reprezentantii MTS pe aceasta tema, reprezentanti ai sindicatelor si structurilor sportive (federatii, cluburi).
  3. Incepe in toamna acestui an, un nou an scolar si universitar. APNSR are in forma de proiect o reorganizare a sportului scolar si universitar care daca nu va fi aprobat cel tarziu in luna august, se va mai pierde un an! Asociatiile Sportive Scolare si cele Universitare pot fi reorganizate prin OM al Educatiei, alocata o finantare si restartate din luna septembrie. Daca ne uitam la procentul de absorbtie a fortei de munca in sport din numarul total al angajatilor in statele europene (vezi pg 6 din FTW directive Powerpoint _ESSDC 290517) Romania este pe ultimul loc cu un procent de aproximativ 2%! Reorganizarea Sportului Scolar si Universitar presupune un necesar aproximativ intre  200.000-300.000 de tehnicieni cu contract de munca/contract de activitate sportiva! Acest proiect poate sta la baza dezvoltarii industriei sportului in Romania.

FTW directive Powerpoint _ESSDC 290517 Fixed-term work sport sector Fixed_term_contract_sport_France_CoSMoS_ESSDC_WG_170529 Arbetsgivaralliansen Employments 2

 

 

Constantin Caliman


Leave a Reply